Morwa biała - jakie jest jej zastosowane?
Morwa biała - jakie jest jej zastosowane?

Morwa biała (Morus alba L.) należy do rodziny morwowatych (Moraceae). Pochodzi z Chin. Została sprowadzona do Stanów Zjednoczonych w czasach kolonialnych w celu stworzenia przemysłu jedwabniczego i jest tam szeroko rozpowszechniona. Porasta stare pola, działki miejskie, pobocza dróg i obrzeża lasów.. Morwa biała wdziera się na obrzeża lasów i tereny otwarte, wypierając gatunki rodzime. Powoli pokonuje i wypiera rodzimą morwę czerwoną (Morus rubra) poprzez hybrydyzację i prawdopodobnie poprzez przenoszenie szkodliwej choroby korzeni.

         

 

  

            Roślina ta jest pełna mikroskładników odżywczych, m.in. :

  • antyoksydanty flawonoidowe (antocyjany, zeaksantyna, resweratrol)
  • witaminy (witamina C, witamina A, witamina K, witamina E, B-complex)
  • minerały (żelazo, potas, magnez, mangan).

           

            Morwa biała zaliczana jest do superfood, z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości. Badania wykazały, że spożywanie ekstraktu z morwy białej może w znacznym stopniu pomóc organizmowi w przetwarzaniu cukru. W morwie białej występują związki chemiczne, które zapobiegają dużym skokom cukru w naszym krwiobiegu występujące po zjedzeniu posiłku. Zaleta ta jest szczególnie pomocna dla osób cierpiących na cukrzycę.

            Morwa biała została również uznana jako naturalna terapia na obniżenie poziomu cholesterolu. Oczywiste jest, że poziom cholesterolu ma wpływ na zdrowie serca. Najlepszym sposobem zarządzania poziomem cholesterolu są ćwiczenia i kontrola diety, a w ostateczności stosowanie leków. Niestety, tradycyjne leki na cholesterol są kosztowne lub wywołują negatywne skutki uboczne. Z tego powodu, istnieje duże zapotrzebowanie na bardziej naturalne, oparte na żywności sposoby leczenia podwyższonego poziomu cholesterolu. Badania kliniczne sugerują, że spożywanie morwy białej obniża poziom cholesterolu u ludzi. Morwa biała obniża poziom LDL, jednocześnie podnosząc poziom HDL.

            Przeciwbakteryjne działanie morwy białej może pomóc w zapobieganiu ubytków, zapalenia dziąseł i zapalenia przyzębia. Według naukowców, ekstrakt z korzenia morwy białej był w stanie zahamować szereg bakterii powszechnie związanych z chorobami dziąseł (Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus i Enterococcus faecalis). Okazuje się, że nie dzieje się to poprzez ich zabijanie, ale poprzez zakłócanie ich cyklu replikacyjnego. W wyższych stężeniach ekstrakt był również w stanie zahamować rozwój Candida albicans, grzyba związanego z pleśniawkami jamy ustnej i drożdżycą pochwy.

            Morwa biała jest szczególnie smaczna, jeśli została zebrana w okresie największej dojrzałości. Ma ona kolor od białego do jasnofioletowego i słodki, miodowy smak. Po zebraniu, jagody mają krótki okres przydatności do spożycia (trzy do pięciu dni) i najlepiej przechowywać je w lodówce luźno przykryte. Należy jednak unikać świeżo zebranych części drzewa morwy białej. Drzewa morwy białej zawierają mleczny sok zwany lateksem, który może powodować rozstrój żołądka w przypadku spożycia lub kontaktowe zapalenie skóry w przypadku zastosowania na skórę. Należy szczególnie uważać, jeśli występuje alergia na lateks. Nawet niedojrzałe morwy białe mogą powodować niestrawność, wzdęcia, mdłości i biegunkę. Świeże (i suszone) owoce morwy białej można kupić w sklepie ze zdrową żywnością.

 

 

Literatura:

  • Przeor M., Flaczyk E. Morwa biała - nieocenione znaczenie zdrowotne . 2016.
  • Joanna Grześkowiak, Małgorzata Łochyńska. Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze.
  • Neva Gungor, Memnune Sengul. Antioxidant Activity, Total Phenolic Content and Selected Physicochemical Properties of White Mulberry (Morus Alba L.) Fruits. 2007.
  • poradnikzdrowie.pl

 

 

Autor: Kamila Kot, dietetyk

Waluty
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl