Przepis na wegańskie kotlety z zielonej soczewicy
Przepis na wegańskie kotlety z zielonej soczewicy

 

Prosty przepis na roślinne kotleciki. Zrobione na bazie zielonej soczewicy, zawierają dużą ilość białka, soli mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza) oraz witamin z grupy B. W połączeniu ze świeżymi warzywami, stanowią idealny zestaw do lunchboxów.

 

 

 

 

 

 
Do tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku



Sposób przygotowania:
Ugotuj al dente zieloną soczewicę oraz kaszę jaglaną. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany ząbek czosnku i smaż przez około 5 minut. Do lekko przestygniętej kaszy i soczewicy dodaj usmażoną cebulę oraz pozostałe składniki. Wymieszaj. Masa ma być miękka, kleista. Naoliwionymi dłońmi formuj kulki. Układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie je rozpłaszczaj. Piecz w nagrzanym do 200C piekarniku przez 30 minut. W połowie czasu przewróć kotleciki na drugą stronę.



Smacznego!

 



Autor: Katarzyna Jadowska, dietetyk kliniczny

Waluty
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl