seler - jakie ma właściwości i ile ma kalorii?
seler

Seler (Apium graveolens) to roślina zielna z rodziny pietruszkowatych (Apiaceae). Seler jest zwykle spożywany w formie ugotownej bądź surowej lub jako delikatny aromat w różnych przetworach czy zupach. Często też surowy seler podaje się sam lub z pastami/dipami jako przystawkę i w sałatkach. Drobne owoce przypominające nasiona, znane jako nasiona selera, przypominające w smaku i zapachu samą roślinę i są używane jako przyprawa, szczególnie w zupach i marynatach.

czytaj całość »
miechunka - dlaczego warto ją jeść?
miechunka - dlaczego warto ją jeść?

Miechunka (Physalis peruviana)  jest byliną zielną, która została rozpowszechniona na całym świecie. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie występowała jako roślina uprawna, uprawiana ze względu na owoce (jako roślina lecznicza i ozdobna).Kolor i kształt Physalis są łatwe do opisania: to właśnie pomarańczowy kształt lampionu sprawia, że te gałęzie są tak niezwykłe. Lampiony o długości około 5 cm sprawiają wrażenie, jakby były wykonane z delikatnego papieru, który został bardzo starannie uformowany. W lampionie znajduje się również pomarańczowa jagoda o ostrym i słodkim smaku. Można je wykorzystać do przygotowania niektórych rodzajów dżemów lub do wzbogacenia deserów. Przy zakupie tej rośliny należy zachować ostrożność, ponieważ nie wszystkie odmiany nadają się do spożycia.

czytaj całość »
płatki gryczane - świetny pomysł na pożywny posiłek
płatki gryczane - świetny pomysł na pożywny posiłek

Gryka zadebiutowała na Bałkanach około 4000 lat p.n.e. W przeciwieństwie do wielu starożytnych zbóż, gryka ma bogatą historię również w Stanach Zjednoczonych.  Była powszechna już w czasach kolonialnych. Jednak jej popularność osiągnęła szczyt w 1866 roku, a do 1960 roku gwałtownie spadła.
Roślina gryki posiada również wyjątkowe właściwości. Jest wykorzystywana do produkcji miodu, gdyż jej aromatyczne kwiaty są szczególnie atrakcyjne dla pszczół.

czytaj całość »
przepis na smoothie truskawkowe
przepis na smoothie truskawkowe

Lubisz truskawki?


Koniecznie musisz naszego smoothie. Połączenie mleczka kokosowego z truskawkami to wspaniałe i orzeźwiające połączenie.

 


KLIKNIJ i sprawdź nasz przepis! :)

czytaj całość »
Jagody maqui – korzyści zdrowotne i sposób na młody wygląd
Jagody maqui – korzyści zdrowotne i sposób na młody wygląd

Maqui, czyli chilijska winorośl, wytwarza jadalne, purpurowo-czarne jagody o smaku porównywalnym do jeżyn. Jagody Maqui są zbierane sezonowo przez lud Mapuche, który często używa ich w różnych tradycyjnych napojach i przepisach kulinarnych. Jagoda maqui, dzięki wyjątkowemu smakowi, nadaje się jako dodatek do smoothie, granoli, napojów zdrowotnych i herbat ziołowych. Jagody, które w smaku przypominają cierpką jagodę kamczacką, mogą być również wykorzystywane do produkcji dżemu lub spożywane na surowo. Jagody Maqui są stosunkowo nowe na rynku zielarskim i są sprzedawane głównie jako jeden z najnowszych "superfoods".

czytaj całość »
płatki jaglane - idealny wybór dla osób z celiakią lub stosujących dietę bezglutenową
płatki jaglane - idealny wybór dla osób z celiakią lub stosujących dietę bezglutenową

Płatki jaglane są źródłem węglowodanów złożonych, które stanowią jedno z głównych źródeł energii dla naszego organizmu. Ponadto charakteryzują się wysoką zawartością witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, niacyny, folianów) oraz są bogate w miedź, fosfor, żelazo i magnez. Zawierają również niewielką ilość witaminy E. Dzięki temu płatki jaglane mają właściwości prozdrowotne wynikające z dobroczynnego działania zawartych w nich makro i mikroelementów.

czytaj całość »
kimchi - czyli koreańska kapusta kiszona
kimchi - czyli koreańska kapusta kiszona

Kimchi pojawiło się w Korei w okresie Trzech Królestw (od I wieku p.n.e. do VII wieku n.e.). W tym czasie ludzie już od dawna stosowali metody konserwacji, aby zapewnić sobie stałe dostawy żywności podczas długich i surowych zim. Kiedy więc w 2030 r. p.n.e. do Korei dotarła pierwsza kapusta, ludzie zaczęli ją konserwować metodą fermentacji. W XVI wieku z obu Ameryk przybyły pierwsze papryczki chili, które nadały kimchi charakterystyczną pikantną nutę. Kimchi to mieszanka kapusty, czosnku, imbiru, ostrej czerwonej papryczki chili, warzyw, sosu rybnego i często owoców morza, która stała się podstawą kuchni koreańskiej.

czytaj całość »
błonnik pokarmowy - dlaczego jest taki ważny?
błonnik pokarmowy - dlaczego jest taki ważny?

Błonnik pokarmowy to substancje pochodzenia roślinnego, odgrywające ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Dlaczego jest tak ważny? O jego właściwościach i zastosowaniu przeczytasz w tym artykule.

Czym jest błonnik pokarmowy?

Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe to nic innego jak roślinne wielocukry i ligniny oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. 

 

czytaj całość »
mniszek lekarski - właściwości, zastosowanie oraz działanie
mniszek lekarski - właściwości, zastosowanie oraz działanie

Mniszek lekarski to bylina zielna wyrastająca z grubego, nierozgałęziającego się korzenia palowego. Liście wyrastają z korony rośliny na poziomie gruntu. Jaskrawożółte kwiaty wyrastają na pustych w środku łodygach, które mogą przylegać do ziemi lub osiągać wysokość nawet 70 cm. Kwiatostan jest w rzeczywistości ciasno upakowaną masą wielu maleńkich płatków (pojedynczych kwiatów), typowych dla całej rodziny roślin astrowatych (Asteracea). Każdy płatek reprezentuje pojedynczy kwiat. Rośliny mają mleczny lateks, który wycieka w momencie złamania liści lub łodyg.

czytaj całość »
mąka migdałowa - jakie ma zalety i jak ją wykorzystać?
mąka migdałowa - jakie ma zalety i jak ją wykorzystać?

Mąkę migdałową wytwarza się z mielonych migdałów. Proces ten polega na blanszowaniu migdałów we wrzącej wodzie w celu usunięcia skórki, a następnie mieleniu i przesiewaniu ich na drobną mąkę. Mąka migdałowa to nie to samo, co mączka migdałowa, mimo że ich nazwy są czasem stosowane zamiennie. Mączka migdałowa powstaje w wyniku mielenia migdałów z nienaruszoną skórką, dzięki czemu uzyskuje się mąkę o grubszych oczkach. Różnica ta jest istotna w przepisach, w których ma znaczenie tekstura produktu.

czytaj całość »
płatki jęczmienne - czy są dobre dla naszego zdrowia?
płatki jęczmienne - dla zdrowia i urody

Spożywanie jęczmienia może pomóc obniżyć poziom cukru i insuliny we krwi, co może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Pełnoziarnisty jęczmień jest dobrym źródłem błonnika, w tym rozpuszczalnego błonnika beta-glukanu, który spowalnia wchłanianie cukru poprzez wiązanie się z nim w przewodzie pokarmowym. Badanie na 10 zdrowych mężczyznach wykazało, że ci, którzy jedli jęczmień na kolację, mieli o 30% lepszą wrażliwość na insulinę po śniadaniu następnego dnia rano, w porównaniu z mężczyznami, którzy jedli na kolację rafinowany chleb pszenny. Dodatkowo, przegląd 232 badań naukowych powiązał spożycie pełnoziarnistych płatków śniadaniowych - w tym płatków zawierających jęczmień - z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę. Co więcej, jęczmień ma niski indeks glikemiczny (IG) - miarę tego, jak szybko jedzenie podnosi poziom cukru we krwi. W rzeczywistości, indeks glikemiczny jęczmienia wynosi 28 i jest najniższy spośród wszystkich zbóż.

czytaj całość »
przepis na domową granolę z miodem
przepis na domową granolę

Zdrowa wersja chrupiącego musli. Może stanowić bazę porannej owsianki lub jako dodatek do jogurtu czy nawet lodów. Pieczone płatki owsiane z dużą ilością orzechów, pestkami słonecznika i rodzynkami, to wszystko wymieszane z kakao i słodzone miodem. Brzmi pysznie i bardzo łatwo się robi :) Sprawdź sam!

czytaj całość »
ryż basmati - jakie właściwości posiada?
ryż basmati - jakie właściwości posiada?

Basmati to pachnący, orzechowy w smaku ryż długoziarnisty uprawiany w Himalajach i Pakistanie. "Bas" w języku hindi oznacza "aromat", a "mati" oznacza "pełen", stąd słowo Basmati - czyli "pełen aromatu". Kluczem do uzyskania ryżu basmati, który jest lekki, delikatny i puszysty, jest jego wcześniejsze wypłukanie, w przeciwnym razie ziarna będą gumiaste i skleją się ze sobą. Zajmuje to tylko minutę lub dwie. Wystarczy umieścić ryż w misce z wodą, a następnie wymieszać go, aby uwolnić nadmiar skrobi. Na początku woda będzie mętna, ale po kilku płukaniach stanie się klarowna.

czytaj całość »
jakie zioła wspomagają odchudzanie?
jakie zioła wspomagają odchudzanie?

Odchudzanie to często długotrwały proces, polegający na redukcji zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie.
Prawidłowe i skuteczne odchudzanie powinno przede wszystkim opierać się na zmianie nawyków żywieniowych, zdrowej i zbilansowanej diecie oraz regularnej aktywności fizycznej.

Mimo że same zioła, nie spowodują magicznej utraty kilogramów, warto je wdrożyć, aby na przykład pobudzały nasze ciało, korzystnie wpływały na procesy trawienia, bądź wspomagały pracę wątroby.

czytaj całość »
jakie korzyści daje picie oleju lnianego?
jakie korzyści daje picie oleju lnianego?

Olej lniany pochodzi z dojrzałych nasion lnu, które producenci tłoczą na zimno w celu pozyskania oleju. Inna nazwa oleju lnianego to olej z siemienia lnianego. Olej lniany ma złoto-żółty, brązowy lub bursztynowy kolor i zawiera najwięcej kwasu ALA spośród wszystkich olejów roślinnych. Olej lniany spożywczy jest czasem stosowany jako suplement diety i może być używany do gotowania, choć jest nieco niestabilny i szybko jełczeje. W przemyśle jest klasyfikowany jako olej schnący, ponieważ gęstnieje i staje się twardy pod wpływem powietrza. Jest nieco bardziej lepki niż większość olejów roślinnych i jest używany do produkcji farb, tuszów drukarskich, linoleum, lakierów i cerat.

czytaj całość »
przepis na wegańską galaretkę z agarem i truskawkami
przepis na wegańską galaretkę z agarem i truskawkami

Wegańska galaretka z agarem i truskawkami.

Agar to naturalna substancja żelująca, pochodząca z glonów, sama w sobie bez smaku i zapachu. Roślinna alternatywa do żelatyny. Nadaje się zarówno do przygotowywania deserów jak i dań wytrawnych. Tężeje w temperaturze pokojowej i nie wymaga lodówki.
Sprawdź jaki deser można przygotować z użyciem agaru i zaskocz swoich bliskich :)

czytaj całość »
Waluty
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl